Den här guiden syftar till att hjälpa dig att ta tag i grunderna i tyget och titta på olika tygtyper som du kan införliva i dina sömprojekt, hela vägen till vilken specialistkomposition som tillverkas och hur de kan gynna dig.
Den fantastiska saken med tyg är att den är tillgänglig i många olika färger, mönster och kvalitet, men har du funderat på vilket material som passar bäst för det projekt du vill göra? Bomull verkar vara det vanligaste materialet – men vad finns det mer att hitta? Här går vi över de material som du kan basera dina syprojekt på och beskriver även deras egenskaper.
Bomull
Ett Lätt, tunt och mjukt material. Bomull är ett relativt billigt material och används för en mängd olika textilprojekt. Det är ett idealiskt material för att lappa kläder och skapar lätta kläder, som knapp-skjortor, klänningar, strumpor, t-shirts, lakan och mycket mer, men det kanske inte är lämpligt för hårdare stygnbearbetning.
Denim
Denim är ett starkt och robust material som traditionellt är tillverkat av bomullsvargarn och ett vitt garn av bomull. Dessa två garn är fint sammanvävda för att skapa en komplex twillväv, som förstärker materialet. Även om material främst används för att skapa jeans, jackor, klänningar och dungarees, kan denim också användas för att tillverka tillbehör och till och med täckmöbler för en icke-konventionell inredningsstil.
Filt
Ett starkt material gjord av antingen naturfibrer som ull eller syntetiska fibrer som akryl, filt är konstruerad genom att mätta och pressa fibrer ihop för att bilda en hel. Matearialet varierar i tjocklek, täthet och mjukhet och används till exempel för att göra dekorationer att hänga i hemmet, teddybjörnar, knäppta hattar eller användas i barnbåtar.
Fleece
Ett lätt, starkt och mjukt tyg konstruerad för att efterlikna ullens egenskaper. Fleece är tillverkad av en typ av polyester med syntetfibrer, och är i allmänhet ett billigt material som kan isolera värme. Det är också det perfekta materialet för att skapa jackor, hattar, jumpers och varma filtar.
Polyester
Polyestertyger har i allmänhet mindre av en “naturlig” känsla i jämförelse med bomull eller ull, men de är något gynnade av deras hållbarhet, fantastisk färgretention, krympningsresistens och hur billig de är. Polyester används vanligtvis för större projekt så som skjortor, byxor, jackor och mycket mer.
Rayon
Eftersom det är en halvsyntetisk fiber är rayon ett extremt mångsidigt material som ofta används för att ersätta naturfibrer i kläder. Även om det är mjukt, bekvämt, slät och absorberande, har rayon extremt låg elastisk återhämtning och misslyckas vid isolerande värme. Det är bäst att använda när det är varmare väder.
Satin
Satin har en mjuk, jämn, blank struktur, reflekterande ljus för ett lyxigt utseende. Det är vanligtvis konstruerat av flytande varpgarn över väftgarn, vilket ger en mycket hög glans som är perfekt för att skapa överdådiga lakan och inredning. Detta material används vanligtvis i kläder, och är särskilt idealiskt för underkläder, sovkläder, halsdukar och till och med slipsar!
Silke
En naturlig proteinfiber, silke är konstruerad främst från kokongerna av larverna av Mulberry Silkworms. Till skillnad från många syntetfibrer har silken en mjuk, slät och fin textur. Även om det är en av de starkaste naturfibrerna, har den låg elasticitet och kan förlora styrka över tiden. Den vackra glansen gör den idealisk för skjortor, slipsar, kostymer, formella klänningar, underkläder, klädnader, sängkläder och mycket mer.
Velvet
Tillverkad av antingen naturliga eller syntetiska fibrer är sammet en vävt tyg med en tät stapel som har en unik och distinkt, mjuk och mjuk känsla. Eftersom det har en lyxig konsistens och överdådigt utseende, var sammet traditionellt vanligt att göra överdådiga vägghängen och kungliga klädnader. Men idag används det vanligare för att skapa kläder, kuddar, hemdörrsprodukter och linjelådor.
Tack för att du läste
Hoppas att vi lyckades ge dig lite inspiration att kanske välja ett annat tyg till nästa projekt. Eller att du lärde dig något nytt. Hos tygeronline hittar du allt du behöver. Tack igen.