Hur man skräddarsyr kläder. Lär dig att skräddarsy, en guide för nybörjare

Resultaten av att skräddarsy sina kläder
Hur man skräddarsyr en skjorta för nybörjare


Att skräddarsy sina egna kläder är inte svårt. Lita på oss, det är jätte enkelt. Du behöver bara en maskin och lite övning för en perfekt anpassad framtid. Den allra första regelen för att klä sig väl är att dina kläder passar bra. Du kan betala hälften av din hyra på ett par utformade jeans eller mer än så på en handgjord kostym. Men om de inte passar ordentligt, kommer de ändå se ut som om du köpte det på second-hand. För att få till en bra passformen har vi ett par alternativ;

  1. Investera i kläder från mer stilmedvetna (och dyra) etiketter som tenderar att ha smalare skärningar. Även om det ibland också saknas, eftersom även kläder från annars kan stora designers inte alltid passar dig perfekt.
  2. Ta med klädesplaggen till skräddaren för att skräddarsy. Fast självklart, det är mycket tid och pengar att investera.
  3. Köp kläder skräddarsydda just för dig. Det är dyrt och alla har inte råd med detta – och även om vi alla gjorde det, är det inte nödvändigtvis värt det.

Lägg märke till hur alla dessa innebär att spendera ett gäng pengar? Här är det fjärde (och bästa) alternativet: Lär dig att skräddarsy dina egna kläder och behåll dina intjänade pengar. Det är en av de bästa sakerna du kan göra för att se bättre ut utan att springa till skräddaren varje vecka.

Hur gör man och vad behöver du?

Allt du behöver göra är att skapa en ny söm längs sömmen på båda sidor som går från botten upp till dina underarmar och ärmar (se bild). Vi använde en tröja i den här guiden, men samma princip fungerar med t-shirtar, tröjor och ljusjackor.

En vanlig skjorta (Inte skräddarsydd)
En vanlig skjorta

Först behöver du en maskin. De är inte billiga, men du behöver inte ha något fint och det här är den enda kostnaden du kommer att ha för en livstid av åtsittande kläder – annat än en enstaka spole av tråd, som kostar mindre än ditt morgonkaffe . En enkel maskin som den här högklassiga, lättanvända singer 2250 kostar inte mer än 1400kr och håller i en livstid. För lite mer anvancerade projekt och ambitiösa personer rekommenderar vi Singer quantum Stylist. Allt du någonsin kommer behöva och lite till.

Du behöver också ett klädesplagg att arbeta på – vi föreslår att du börjar smått och använder något gammalt som du inte bär mycket längre, eller köper en billig från butiken för att jobba och träna på.

Ta sedan en trådspole och sätt i maskinen. Vi använde svart tråd för synligheten skull i alla nedanstående bilder, men du vill använda en färg som matchar vad du ska sy, så att de färdiga stygnen blir så osynliga som möjligt.

Innan vi börjar sy

Hur man skräddarsyr
Upskatta hur mycket du vill ta bort.

Steg 1. Ta reda på hur mycket du vill smala ner genom att sätta på din tröja och klämma på det överflödiga tyget du vill bli av med. Det bestämmer var du startar din söm när du vrider skjortan inuti och börjar sy. Du kan stifta sidorna och armarna och sedan följa stiften när du syr, vilket är vad riktiga skräddare gör. Men det är lite besvär, och svårt att göra själv. Notera bara hur mycket överskott du kan klämma bekvämt och vara konservativ – du kan enkelt fortsätta om det fortfarande är för mycket efter ditt första pass, men att rippa ut en söm som var lite för aggressiv är inte kul.

Steg 2. Fyll en spole – fyll de små avtagbara cirkelbitarna som borde ha kommit med din maskin – med tråd. Varje maskin är annorlunda, så du måste konsultera din bruksanvisning för detaljerna. När det är fullt, sätt det i din maskin enligt din modells manual.

Steg 3. Trä din maskin – igen, enligt anvisningarna som följde med. Olika modeller använder olika inställningar för gängning, så som att snurra spolen, det finns ingen teknik som passar alla.  

Steg 4. Ställ maskinen i en rak söm som sys i en vanlig rak linje. Du borde ha någon form av inställning på din maskin. Observera – den raka sömmen bör vara den längst streckade linjens inställning.

Nu är det dags att börja skräddarsy ditt klädesplagg

Pöbörja att skräddarsy

1. Lyft pressarfoten (det är den lilla rektangulära delen under nålen) genom att höja spaken som styr den.

2. Placera din skjorta ut och in och längs en av sidlocket, under pressarfoten och sänk spaken. Se till att den är rak och fin ihop så att du inte oavsiktligt syr sammanhopad tyg tillsammans. Lina upp den grova uppskattningen av hur mycket du vill ta in skjortan från när du provade den och klämde överflödet. Om det var överskott på vardera sidan, börja din söm någon cm från sidan av skjortan.

Såhär skräddarsyr man

3. Börja sy i en rak linje, följ långsamt och försiktigt. Du skapar en ny söm längs sidan av skjortan, vilket gör att passformen blir smalare.  

4. Det finns en inställning för att sy bakåt. (Bra om tråden knutar sig). Det borde vara en knapp någonstans på din maskin. Håll ner den medan du syr och maskinen går i omvänd riktning, så att du dubblar tillbaka på tråden för att förstärka sömmen. Gå fram och tillbaka ett par gånger i början av din söm, och gör detsamma i slutet – det låter dig låsa i sömmen i båda ändarna. Fortsätt sedan sy hela vägen upp på tröjan och håll linjen så rak som möjligt.  

5. När du kommer nära armhålet har du två alternativ. Om ärmhålet redan är tillräckligt smal för dig, lutar du bara sömmen tillbaka till sidan av tröjan. Glöm inte att använda bakåtstygn för att dubbla tillbaka på tråden en eller två gånger när du når änden av tyget för att förhindra upplindning.   Om ärmhålet är för brett och du vill smala ner det, fortsätt bara framåt och fortsätt på ärmarna.

Glöm inte att även justera ärmarna

6. Sy längs ärmarna, men lite mer konservativt. Oddsen är att den här delen kommer att behöva mindre arbete, och om du tar ärmarna för mycket, kommer du inte att kunna böja din arm bekvämt och du måste riva ut sömmen för att börja om igen. När du kommer till slutet, avsmalna till sidan och dubbla tillbaka på sömmen för att förstärka den.  


7. Ta bort din skjorta från maskinen, trimma gängorna och repetera hela processen på sidosömmen på den andra sidan av skjortan. Försök sedan om det fortfarande är för boxigt, rikta lite längre fram och upprepa tills passformen är precis rätt.

Om du vill justera passformen genom att bara skräddarsy specifika sektioner, som om botten är bra men bröstet fortfarande är för löst, lutar du bara sömmen eller börjar högre upp.

Nu är allt som är förbi denna punkt valfritt. Om du är nöjd med passformen är det jättebra men vi kan göra ytterliggare justeringar.

Avslutande justeringar

Klipp bort det överflödiga tyger

1. Även om du på insidan ser allt det extra tyget och stygnen kan det även på utsidan se rörigt ut, och det kan obehagligt sammanfalla. Bli av med allt genom att vrida skjortan inuti igen, och skär försiktigt bort det överflödiga tyget från där du sydde dina nya linjer.

2. Förstärka den nya kanten på din nya söm. Ställ din maskin i en zigzagstygn, som flyttar nålen åt vänster och höger med varje söm, så att du kan korsa över tygets tyger för att säkra kanterna. Detta ger dig en andra försvarskedja vid en ripp i din söm.  

Resultatet. Skräddarsy

3. Sätt tillbaka din skjorta upp på maskinen, lägg upp den så att nålens vänstra zigzagposition sträcker sig upp med skjortan och rätt position är strax över.

4. Börja sömmar, gå särskilt långsamt för att försäkra sig om att zigzagen stannar upp ordentligt med skjortans kant. Glöm inte att dubbla tillbaka med omvänd sömnadsknapp i början och slutet. Sy hela kroppen och armarna, efter kanten som du skär hela vägen.  

5. Klart.

Det färdiga resultatet

Resultatet av att skräddarsy sina kläder
Resultatet av att skräddarsy

Sömmen är omöjlig att märka på t-shirts och tröjor. Men nu har du skapat en ny söm, sidorna på dina skjortor kommer att se lite annorlunda ut när de är skräddarsydda. Men det är bara märkbart för det utbildade ögat och är knappast synligt för oss.

Om det verkar skrämmande, oroa dig inte. Efter lite träning kommer du göra det i sömnen. Vi hoppas i alla fall att du lärt dig något om att skräddarsy, kanske rätat ut något frågetecken eller väckt ett nytt intresse.

Tack för att du läste. Gå till startsidan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *