Vad är skillnaden mellan Tyg och textilier?

vad är skillnaden mellan tyg och textil?
Vad är skillnaden mellan tyg och textil?

Med våra många år i tillverknings och försäljningsindustrin av tyger har vi att sett att många har haft svårt att skilja mellan textil och tyg. Därför ska vi nu ge oss på den frågan i detta inlägg.

Beroende på vädret använder vi olika typer av tyger, till exempel ull för vinter, bomull för sommar etc. Vi använder också paraply och regnrock för att skydda oss mot regnet. Dessa är gjorda av andra typer av tyger som vanligtvis kallas textilier. Här förvirrar dessa två ord, textil och tyg oss. Så, låt oss göra skillnaden mellan dessa två ord lite tydligare.

Textil

Textilier är i smal mening produkterna av textilfiber som har bearbetats och vävts, vilket kan delas in i två kategorier: vävt tyg och stickat tyg. I stort sett går textilier ut på att spinna till vävning till tillverkade varor, det vill säga alla textilmaterial och tillverkade varor, inklusive:

1 Garn, tråd, naturlig silke, rayon, kemisk fiber kortlängd silke, elastisk siden, metalltråd och andra textilråvaror.

2 Stickade tyger, vävda tyger, vävtyger, naturpälsvävnader, plasttyger, industriella tyger (för industriella textilier, till exempel baldakinduk, pistolkläder, filterduk, skärm, vägdräkt etc.), jordbruk, medicinska textilier och så vidare.

3 Kläder, klädtillbehör, hushållstekstil, dekorativa tygprodukter, handskar, hattar, strumpor, påsar, filtar och andra tillverkade produkter.

4 Andra textilier: tygleksaker, belysning, hantverk, plastprodukter; handhård, kraft silke, bälten, rep, bälten, Sytråd, broderi tråd, etc.

Enligt strukturen kan material, bearbetningsteknik, textur, utseende och huvudanvändning av textilier delas in i 14 kategorier. Enligt användningen av textilier kan den delas upp i klädsel textilier, dekorativa textilier, industriella textilier. Enligt produktionen av textilier kan den delas in i linje, bälte, chenille, vävt tyg och textilduk etc.

Tyg

Tyg är egentligen en massa texlier som genom skärning, lindning och sammanfogning blivit en färdig produkt (tyg). Vävnaderna består av skärande garn. Stickade tyger består av lindningsgarn. En fiberduk består av garn som är förbundna med varandra. Det tredje tyget består av garn med ett skärande och slingrande förhållande. Eftersom många garn utgör ett stabilt förhållande bildar det tyget. Intersecting, winding och joining är tre relationer som kan göra att garnen bildar en stabil struktur. Genom att analysera garngruppen och dess körriktning, löpande regel och bilda relationer i tyg, kan vi förstå alla typer av tyger tydligt. Tyger är produkter gjorda med olika tekniker som stickning, vävning, virkning etc. De flesta tyger är vävda eller vävda, men det finns också en annan typ av tyg som kallas non-woven. Icke-vävda material framställs genom flätning, filtning, vridning. Men över hela världen hänvisar tyget till den produkten som används för att göra exempelvis klänningarna.

Skillnad mellan textil och tyg

Genom definitionen av textilier och tyger kan vi se att deras skillnader huvudsakligen återspeglas i följande aspekter. Även om Textil kan tillverkas av fiber, garn eller tyg eller en kombination av dem, kan Tyg endast uppnås av fiber (non-woven) och eller garn (genom vävning eller stickning). Textil har en bredare term när den tillämpas på klädindustrin. Å andra sidan är tyget en allmän term som används för att beteckna kläder. Textil har en etymologisk betydelse som skiljer sig från textil. Tyg betyder t ex en vävduk som härstammar från det latinska namnet taxere, medans textil inte har något sådant ursprung, men det brukar användas för att beteckna en tygduk som används för att göra klänningar. Textil kan också vara utbytbar för att innebära en färdig eller oavslutad produkt men kan inte användas specifikt. Medan Tyg används speciellt för att betyda färdig produkt (som används som skjorta eller tyg för skjorta). Slutligen är inte all textil tyg, medan all tyg är textilt.

Tack för att ni läste. Hos tygeronline kan du hitta tyg till bra priser oavsett om du letar efter tyg eller textilier så har vi vad du letar efter välkommen att ta en titt 🙂

Gå till startsidan

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *